De paaspauze was voorbij en mijn oefenlessen kwamen steeds dichterbij. Ik zou twee lessen geven, een les wiskunde en wetenschap & techniek.
De les wiskunde rond het berekenen van de oppervlakte verliep vlot. We herhaalden samen hoe je de oppervlakte kon berekenen zonder gebruik te maken van de formule, want deze kenden de leerlingen nog niet. De leerlingen legden een bank vol met honderdvelden en berekenden zo de oppervlakte van de bank. Al zeer snel hadden de leerlingen door dat het een onbegonnen werk was om steeds de te berekenen oppervlakte vol te leggen met honderdvelden. Ze hadden dus nood aan een ander hulpmiddel. We maakten kennis met de formule 'b x h'. De basis en de hoogte konden de leerlingen al zeer goed aanduiden en waren dus zeer snel vertrouwd met de formule en het berekenen van de oppervlakte. Snelle werkers konden de moeilijkere oefeningen maken, de minder snelle werkers hadden voldoende aan de 'moetjes'.
In de les wetenschap & techniek, maakten de leerlingen kennis met de amfibiën. Ik had hen een werkbundel gemaakt, waarin ze wat meer konden ontdekken over deze dieren. Wanneer ik polste naar wat een amfibie zou kunnen zijn, kwam ik tot de conclusie dat dit een onbekend terrein was voor hen. 'Een amfibie is een dier dat niet bestaat, zoals een unicorn of een draak.' kreeg ik als antwoord van een van de leerlingen. Ik wist al zeer snel dat de leerlingen heel wat zouden leren vandaag. De leerlingen leerden drie dieren kennen die behoren tot de amfibiën. De voortplanting, het verschil tussen een kikker en een pad, de afkomst van de naam, de kenmerken van amfibiën waren allemaal deeltjes die aan bod kwamen. Om de voortplanting wat duidelijker te maken, werd er eerst een video bekeken. Hierbij waren de leerlingen heel hard onder de indruk.
Ik vond de eerste lessen in het vierde leerjaar goed meevallen en kijk uit naar meer!
P.S. Neem zeker een kijkje op mijn juffeninstagram: @jufemilie