Eerste actieve stage @groenepoortsmo

05-03-2021

1 maart, de dag dat alles begon. De eerste actieve stage. De eerste volledige week dat ik juf werd. Een week lesgeven aan het derde leerjaar. Ik maakte er mijn werk van! Weken op voorhand begonnen met opzoekwerk, lesfiches maken, knutselen en zelfs bonen planten! 

De grote start!

Maandag werd een leuke dag! Ik begon met een les spelling rond verenkelen en verdubbelen. De leerlingen hadden hier al rond geleerd, tijdens deze les werd verdubbelen en verenkelen samengebracht. De leerlingen namen dit zeer verschillend op. Sommigen hadden hier nog wat problemen mee, anderen waren er direct mee weg. Na de speeltijd volgde er een lesje wiskunde, herhaling van de maaltafels. Het werd een les co-teaching met Elena. We maakten beiden twee maaltafel spelletjes. Dit is een leukere manier om de maaltafels nog eens te herhalen en eventueel verder in te oefenen. De spelletjes werden zeer goed onthaald, we plaatsten de leerlingen in groepen van vier, op basis van niveau. Dit was een factor die ervoor zorgde dat iedereen kon winnen binnen het groepje. De spelletjes: maaltafel bingo, ganzenbord met maaltafels, jungle speed met maaltafels en kaboem werden een echt succes. De leerlingen ervaarden ook geen problemen bij het begrijpen van het spel. In de namiddag volgde er ook een les Biologie. De zaadplant, dit was een les dat ik zelf gekozen had en heb uitgewerkt. Ik plantte mijn eigen bonen. Door deze potjes maakte ik de leerlingen duidelijk wat een plantje nodig heeft om te kunnen groeien. De leerlingen deden zelf onderzoek op een stukje onkruid, zo onderzochten ze de delen van de plant. Het materiaal zorgde voor enthousiaste leerlingen en een enthousiaste mentor. Mijn mentor heeft de les bijgehouden en zou dit de komende jaren zo willen aanpakken.


Dinsdag gaf ik twee lessen waaronder een co-teaching met Elena. We kregen onverwacht bezoek van de hogeschool. Tijdens onze les godsdienst werden we geëvalueerd. Er werd verwacht vanuit de hogeschool dat we een kringgesprek gingen houden aan de hand van het verhaal ' Het groene kuiken'. Vanwege corona mocht de klasopstelling niet in een kring plaatsvinden. Elena en ik gingen hier creatief mee om. We lieten de leerlingen hun tekening maken aan de bank, nadien mochten ze deze aan bord komen ophangen. Iedereen kon van aan de bank alle tekeningen zien. We lazen het verhaal voor en vroegen de leerlingen om een tekening te maken van een stukje dat hij/zij onthouden had. Eens de tekeningen gemaakt waren en op bord hingen stelden we vragen om tot de intentie te komen van het verhaal. We moeten beiden nog oefenen om verder te 'graven' bij de leerlingen. We mogen niet te snel blij zijn met het antwoord van een leerling. Dit wordt een werkpunt voor de volgende stages. Na de speeltijd volgde de les wiskunde. Tijdens de twee oefenlessen die plaatsvonden op 9 februari heb ik de leerlingen cijferen, aftrekken aangeleerd. Dinsdag werd het een les cijferend aftrekken met nullen in het aftrektal. Dit werd echter nog als moeilijk ervaren had ik de indruk. Ik heb tijdens de les mijn plan aangepast en meer klassikaal gewerkt dan verwacht. Ik voelde aan dat de leerlingen dit nodig hadden en gaf hen die zekerheid. Tijdens het zelfstandig maken van de oefeningen, ging ik extra rond en beantwoorde de vragen. De leerlingen hadden de leerstof beet, dat gaf me een gerust en goed gevoel. Tijdens de namiddag gaven Elena en de mentor les, hierbij participeerde ik steeds actief, dit waren de perfecte leermomenten voor mezelf.

Rustig dagje:

Woensdag was een zeer korte dag voor ons. De leerlingen hadden de eerste twee uur zwemles. Wij konden niet meegaan dus was dit het perfecte moment om de batterijen wat op te laden en langer te kunnen slapen. Ik ging Jana helpen in het vierde leerjaar met haar meetcircuit. Dit was het ideale moment om deze klas wat te leren kennen. In mei zal ik hier mijn tweede actieve stage doorlopen. Het laatste lesblokje van de dag gaven Elena en ik nog een lesje Frans. In het derde leerjaar wordt er elke woensdag een lesje taalinitiatie Frans gegeven. De leerlingen vinden dit zeer leuk, ze komen tijdens deze les spelenderwijs in contact met de een andere taal. Deze les hebben we zelf in elkaar mogen steken. We kozen voor het onderwerp boerderijdieren. We brachten deze aan met het liedje 'le poussin piou' de franstalige versie van 'kuikentje piep'. De kinderen somden de woorden op van in het liedje en wij hingen deze op in de vorm van kaartjes aan het bord. Dit zorgde voor een visuele ondersteuning tijdens het maken van de oefening in de les. De leerlingen kregen een woordzoeker en een woordenlijst. In de woordzoeker werden de nieuwe woorden verwerkt. Deze mochten ze oplossen met een vriendje van de klas. Dit vonden ze zeer leuk en leerrijk.

Donderdag stond er maar een les op de planning voor mij. In de voormiddag hielp ik mee in de klas, na de middagspeeltijd gaf ik turnles aan het vijfde en zesde leerjaar. Dit werd een echte uitdaging volgens de turnjuf. Het vijfde en zesde leerjaar is een hevige groep waar de pubertijd zeker al aanwezig is. De leerlingen durven al eens tegen te spreken. Het was de eerste les waar ik moeten roepen heb. Deze groep kreeg je niet zomaar stil. Eenmaal ze wisten dat ze niet over me heen zouden kunnen lopen werd het rustiger. Het maken van afspraken aan het begin van de les zorgde ervoor dat de les rustiger verliep dan ik had gedacht. Het lesonderwerp loop- en tikspelen was gekend. De gebruikte werkvormen werden goed onthaald. Ze vonden het zeer leuk, en leerden in team werken. Het in team kunnen werken is blijkbaar zeer moeilijk in deze klassen volgens de turnjuf. Tijdens de rebus loop waren de leerlingen zeer enthousiast en competitief. De mentor gaf aan dat ik een duidelijke stem had en naarmate de les vorderde ik aan het loskomen was. Het was de eerste keer dat ik zo'n les gaf, ik had hier dus ook wel wat stress voor.

Vrijdag, de laatste dag in ons klasje. Het kleine klasje van 13 leerlingen. Ik gaf nog drie lessen. We kregen bezoek van de hogeschool tijdens de les Nederlands. Deze les verliep niet zo goed, naar mijn gevoel. De leerlingen hadden ook niet zo goed door wat nu echt de bedoeling was van deze les. Mijn leergroep begeleider wist het ook niet zo goed wat er fout ging. Hij wist me wel te zeggen dat ik over het algemeen zeer goed bezig ben. Ik ben leergierig en steeds in orde met alles. Dit gaf me een goed gevoel en zorgde voor wat zelfvertrouwen. In de namiddag gaf ik nog een les beeld, rond de gevoelens. De leerlingen leerden de primaire en secundaire kleuren kennen. Het pointillisme was de werktechniek. Dit hadden de leerlingen nog niet gedaan en vonden ze zeer leuk. Het was de bedoeling dat de leerlingen een kameleon bestempelden met kleur. Die kleur hing af van hun gevoel op dat moment. We sloten de dag af met een kleine verrassing voor de kinderen. We namen afscheid van de smurfenklas met een snoepzakje vol smurfjes voor iedere leerling. We namen nog een afscheidsfoto en zeiden vaarwel.

 Besluit:

Ik sluit deze week af met een zeer goed gevoel. Ik heb op een week zeer veel geleerd over mezelf maar ook over het leerkracht zijn. Nu weet ik zeker dat dit het is wat ik mezelf zie doen in de toekomst.

Liefste leerlingen van het derde leerjaar,

dankjewel!

© 2020 Portfolio Emilie Janssoone. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin