Een week in het Freinetonderwijs
Na de examens en de lesvrije week, ging ik op stage. Het werd niet een stage zoals gewoonlijk. Ik liep tot hiertoe stage in het Katholieke en gemeentelijke onderwijs. Deze week werd het een stage in het Freinetonderwijs. Ik werd verwacht in 'De Klaproos' te Overboelare.
We kregen in het eerste semester al info over dit soort onderwijs. Het is meer op het kind gericht, de kinderen krijgen er meer inspraak. Ondanks de informatie op school, heb ik me toch zelf ook nog wat extra info verschaft omtrent het Freinetonderwijs.
Ik liep samen met Jana stage in de vijfde leefgroep. In de vijfde leergroep zaten de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. We merkten zeer snel op dat er een groep verschil is tussen de vierde en de vijfde leergroep. De leerlingen van het zesde leerjaar, maakten de leerlingen van het vijfde leerjaar al snel meer volwassen.
De dag startte en sloot er steeds af met een praatronde, hierin mogen de leerlingen vertellen wat hen bezig houdt, wat ze meegemaakt hebben, wat het op het hart ligt, ... Het is zeer mooi om te zien hoe de leerlingen dit vol passie en emotie overbrengen naar hun klasgenoten. De band in de klas is ook zeer sterk, er is zeer veel begrip naar elkaar toe.
Na het dagelijkse ritueel in de ochtend, volgden de leerlingen een les bij Liesbeth of ze gingen zelfstandig aan het werk met de opgegeven opdrachten die ze kregen aan het begin van de week. De leerlingen krijgen elke maandagochtend een planning, deze taken/lessen moeten afgewerkt zijn tegen het einde van de week. De leerlingen hebben zelf de vrijheid in hun planning. We konden dus al zeer snel besluiten dat deze leerlingen zeer goed kunnen plannen aan het einde van het zesde leerjaar.
De leerlingen werken in de namiddag aan een project. Op dit moment werd het project 'goud' onder handen genomen. De leerlingen werkten in deelthema's: tijd, ruimte, wetenschappen, techniek, ... Ze zochten informatie op via hun Chromebook of via boeken. Dit project werd gekozen door een presentatie van een leerling over goud, deze bracht veel vragen met zich mee. Het was dan ook het uitgelezen moment om dit project op te starten volgens de juf. We merkten dat de leerlingen dan ook zeer gepassioneerd aan het werk waren. We kregen zeer vaak leuke weetjes te horen dat de leerlingen net ontdekt hadden, uiteraard waren ze hier zeer trots op!
Ik ging ook mee met de vierde leefgroep naar de winkel. Het was zeer leuk om ook deze leefgroep te leren kennen. Ze hadden net geleerd over rekenen met geld, vragen stellen aan een winkelbediende en dit gingen ze omzetten in de praktijk. Het was zeer leuk en leerrijk om hen aan het werk te zien.
Donderdag kwam Hans langs, hij zorgde voor een leuke namiddag vol muziek. De leerlingen leerden het liedje 'La tendresse' kennen en gaan hiermee verder aan de slag om er een muzikale verwerking op te maken. Er werd een muurposter aangebracht in de klas, zo kunnen de leerlingen bij ideeën het direct noteren zodat zij zeker zoveel mogelijk input hebben. Nadien werd de les omgegooid naar ASMR, We bekeken een video hierover en voerden nadien zelf uit met allerlei materialen. Iedereen was het ermee eens dat een massage voor onze oren ook een echte meerwaarde is voor rust te vinden. Deze les neem ik zeker mee naar verdere stages!
De praatronde op donderdag werd georganiseerd in functie van het voetbalspel in de speeltijden. Hierrond is er vaak ruzie kregen we te horen. De school vind het zeer belangrijk dat de leerlingen open en eerlijk hun mening kwijt kunnen, zo kan er bijgewerkt worden om er een zo leuk mogelijk spel van te maken. De leerlingen hebben ook de durf van zo open mogelijk te communiceren naar elkaar, dit was zeer mooi om te ervaren.
Vrijdag werd het een leuke dag dat werd afgesloten met sport. De les ging buiten door in het zonnetje, de leerlingen werden zeer actief hierdoor. Het waren vooral teamspelen dat aan bod kwamen. De leerlingen vonden het zeer leuk en wij vonden het ook leuk om te zien, hoeveel plezier en teamwork er binnen de leefgroep aanwezig is.