Kijkstage dag 1 @groene school
Een toekomstig leerkracht lager onderwijs, word je niet alleen door achter een schoolbank te blijven zitten. Ik trok vandaag naar De Groene School te Anderlecht. Deze School werd ons toegewezen door Odisee. We trokken met nog een paar medestudenten naar de schoolpoort van de school en waagden ons aan een gesprek met de directrice. Het gesprek was zeer verrijkend. Ik kreeg een nog duidelijkere kijk op mezelf als toekomstige juf. Belangrijke competenties die ik al uit het oog verloren was, maar wel mezelf in herkende. Flexibiliteit is een van de belangrijkste factoren vind ik persoonlijk. Je moet je steeds kunnen aanpassen aan jouw leerlingen. Elk kind is uniek en zo wordt ook elke klasgroep uniek. Dit zorgt ervoor dat je op moeilijkheden zal botsen. De vele mogelijkheden zullen dat zeker overheersen. De creatie van een band met elke leerling moet voorop staan bij de leerkracht. Je word niet alleen leerkracht om de te kennen leerstof aan te brengen. Zowel leerling als leerkracht is en mens en ieder individueel persoon heeft nood aan affectie. Onze vele vragen werden beantwoord met een antwoord om telkens even bij stil te staan. We kregen een rondleiding in de school en de omgeving. We merkten allemaal op dat deze school zeer veel leerkansen biedt aan de leerlingen en leerkrachten. De omgeving buiten de school kan je in vele lessen gebruiken. Zoals de directrice al aangaf, vindt ze het belangrijk dat je met de leerlingen naar buiten trekt. We trokken in groepjes van vier naar de buitenwereld rond de school en gingen kijken welke leerkansen er aanwezig zijn.
In de namiddag stond er een kijkmomentje in de klas op het programma. Samen met Junior, Charlotte, Jana en Elena zal ik stage lopen in het derde leerjaar. Het opvallendste in deze School is de werking van Co-teaching. Per leerjaar zijn er twee klassen die begeleid worden door twee leerkrachten. Deze klassen vormen een groep. Elke maandag krijgen de leerlingen een weekoverzicht met de te leren vakken in die week. Het kind mag zelf aanduiden welk vak hij op die dag doet in de voormiddag en in de namiddag. Dit zorgt voor een beetje keuzevrijheid van de leerlingen. De leerkrachten beslissen onderling welke lessen ze voorbereiden en voor de klas brengen. Zo wordt elke les 2 keer per dag gegeven. Wij zullen als studenten zo ook tewerk gaan. Vanwege corona moesten de kinderen bij het binnenkomen van de klas hun handen wassen en handgel gebruiken. Dit was geen probleem meer, ze weten hoe gevaarlijk het virus is. De interesse naar de nieuwe juffen en meester in hun klas was zeer groot. We werden voorgesteld en kregen van sommige leerlingen een knuffel.
De lessen godsdienst en Wo waren twee lessen die een totaal andere vorm van lesgeven omvatten. De ene leerkracht heeft ook een andere werkmanier dan de andere. Ik moet het voor mezelf nog uitzoeken hoe ikzelf als leerkracht wil staan voor de klas.
De volgende stagedag zal dinsdag 10 november worden. We worden terug verwacht in het derde leerjaar bij juf Zady en Wendy om de klas te observeren en nog meer info te verwerken die we kunnen gebruiken in de toekomst.
Bewerking: Wegens Corona zullen de scholen een langere herfstvakantie hebben. onze stagedag zal verplaatst worden. Hopelijk kunnen we snel weer aan de slag.