Observatiedag zesde leerjaar @KCD
Woensdag was altijd mijn favoriete dag in het zesde leerjaar. Het was een dag dat we altijd iets specialer ging doen. Vandaag was het niet anders. De klassieke les wiskunde kwam aan bod maar ook het gebruik van tablets en laptops waren aanwezig.
De leerlingen moeten elke dag de leerkracht begroeten met een gekozen gebaar. Op de klasdeur hangt een blad met verschillende mogelijkheden. Zo konden de leerlingen een knuffel geven, een vuistje krijgen etc.
Ik werd voorgesteld door juf Femke aan de klas en al heel snel zag je kinderen nadenken.. 'Juf Emilie, ben jij de zus van Dennis?'. Deze vraag werd door de klas geroepen door een kind dat me herkende. Zeer snel was de klas een beetje gek geworden dat ze mij stiekem al een klein beetje kenden. Wanneer de leerlingen wisten dat ikzelf ook nog in dezelfde klas in 6A, mijn laatste jaar van de lagere school had beleefd, vielen vele mondjes open. Mijn leerkracht van toen, is ondertussen al onderdirecteur geworden. Het ongeloof was groot.
De juf overliep de dag en al snel gingen de leerlingen aan het werk. Deze leerlingen zullen dit schooljaar een belangrijke beslissing maken omtrent hun studiekeuze. Dit proces komt niet vanzelf. Deze week was het leerproject van VDAB een leidraad doorheen hun dagen. Aan de hand van een escaperoom ontdekken de leerlingen hun talenten. De beroepen werden voorgesteld aan de hand van talenten dat je voor dat beroep nodig kan hebben. het nadenken over de eigen talenten stond hier voorop. Natuurlijk waren er ook meisjes en jongens die vroegen waarom ik juf wilde worden en wat je daarvoor goed moet kunnen. De tablets en laptops zorgen voor een andere vorm van lesgeven. Elke leerling kan op het eigen tempo info verwerken. Een bezoekje van de directrice ontbrak niet, ze vond deze nieuwe leermethode leuk. Het was eens iets anders dan de klassieke lessen achter hun bankje.
Na de speeltijd volgde een lesje wiskunde omtrent tijd. Je merkte snel dat leerlingen opvattingen van thuis kunnen linken aan de leerstof. Het fijne hieraan is dat andere leerlingen deze voorbeeldjes onthouden en zo makkelijker de leerstof leren. Je ziet ook dat kinderen sneller hulp gaan vragen aan elkaar. Ze gaan elkaar helpen met de oplossing te zoeken of een methode wat duidelijker uitleggen met hun eigen woorden. Tijdens de les Wero kwam de voedselverspilling aan bod. Je zag dat dit de kinderen wel deed nadenken.
De zorg in deze school voor leerproblemen is sterk. De leerlingen met taalachterstand worden voor een uurtje per dag apart genomen om zo op eigen tempo de taal beter te beheersen. In deze klas waren er vijf kinderen aanwezig die allemaal nog maar een maand aanwezig zijn in België. Bij aankomst konden ze geen enkel woord Nederlands. Ze kunnen al een aardig woordje spreken maar het is nog niet voldoende optimaal om de lessen volledig te volgen in klasverband.
Mijn stages voor psychopedagogiek zitten erop. Het was zowel voor dit vak als mijn eigen persoonlijke traject als leraar zeer leerrijk. De gesprekken met leerkrachten hebben mijn inzicht weer uitgebreid.
Ik zou graag KCD bedanken voor deze kansen.