28 mei 2021, de dag dat terug op stage mocht gaan. Aangezien ik het coronavirus te pakken kreeg kon ik mijn stage niet aanvatten op de vastgelegde data. Ik zal nu een verkorte stage afleggen, ik geef twee volle dagen les aan de leerlingen van het vierde leerjaar. De planning veranderde de dag voor de stage nog enkele keren. Flexibiliteit is een belangrijke troef van een leerkracht, deze werd deze week verschillende keren getest de afgelopen dagen bij mij.
Ik begon deze dag uiteindelijk met een les godsdienst. De leerlingen maakten kennis met het thema ontmoeten. Ik ging een uitdaging aan om een moeilijker onderdeel aan te gaan. De leerlingen gingen zich verder verdiepen in de waarden en normen van een ontmoeting. Je denkt nu waarschijnlijk: waarden en normen tijdens een ontmoeting? De leerlingen gaven ook duidelijk aan dat ze al heel wat kennis hadden van een ontmoeting en wat ze hier belangrijk bij vonden. vooral beleefdheid was de koploper. De leerlingen werkten in duo's met situatiekaarten, dit vonden ze leuk. De les verliep zeer goed, een tip dat ik kreeg: geef de uitleg niet in de kleine groepjes maar klassikaal, zet de leerlingen allemaal samen aan het werk.
We zetten de dag verder met een les taal: spreken. Er werd een spel gespeeld gedurende de hele les. onder de stoelen hingen er post-its. Op deze post-it stond er steeds een woord: schaap of vos. De leerlingen gingen tijdens de les een verhaal vertellen met een inleiding, midden en slot. De schapen vertelden een verhaal dat waargebeurd was. De vossen moesten een verzonnen verhaal vertellen. De leerlingen gingen buiten op zoektocht naar de vossen. Ze vertelden hun verhaal en luisterden naar de anderen hun verhaal, in hun boek duidden ze hun verdachten aan. Na de speeltijd overliepen we de vossen, Saar werd de winnaar van het spel. Saar kon maar liefst vier van de vijf vossen ontrafelen. Bij sommige leerlingen merkte ik dat het verwerken van inleiding, midden en slot toch nog moeilijk is. Mijn doel voor de komende jaren is dan ook om nog meer zicht te krijgen op eventuele problemen en deze direct aan te pakken.
De leerlingen hadden vandaag ook de opnames van hun schoolfeest. Vanwege Corona is het nog steeds niet toegestaan om de dansjes te houden voor de vele ouders op de speelplaats, deze worden in een mooie video gegoten. De ouders en leerlingen hebben zo toch nog een mooie herinnering aan dit schooljaar!
Na het dansen konden de leerlingen genieten van de maal- en deeltafelspelletjes. Genieten dat deden ze met volle teugen! Dat kon ik merken aan de vele reacties dat ik kreeg. Ik heb al de spelletjes zelf gemaakt en heb er dan ook veel deugd van gekregen wanneer ik de fonkelende oogjes kon zien. Reacties zoals: 'Juf, de maaltafelzoektocht is echt geweldig!' of 'Juf, mogen we tijdens de middagpauze nog een spelletje spelen van de maaltafels?' konden mij niet gelukkiger maken!
De namiddag werd gevuld met een beeldles. De leerlingen maakten kennis met fantasiedieren op basis van jungledieren. Ik was zeer verrast door de antwoorden dat ik kreeg van de leerlingen. Ze kenden heel wat dieren van de jungle, zelfs gifkikkers ontbraken niet. Er werden kleiwerkjes gemaakt. Ik moest vaak dezelfde vragen beantwoorden. Dit ga ik later proberen te voorkomen doormiddel van een schema aan bord te brengen.
Ik kreeg goede feedback van mijn mentor en stagebegeleider, en heb zelf ook een goed gevoel over deze stagedag. Ik sluit deze dag dan ook met goede moed af en tel af naar mijn laatste stagedag van mijn eerste academiejaar.
Heb je interesse in de spelletjes voor de maal- en deeltafels? Neem een kijkje op mijn instagrampagina: @jufemilie Op deze pagina vind je ook nog allerlei andere materialen, De materialen in jouw mailbox krijgen? Stuur een priveberichtje en ik deel ze met veel plezier!