mijn persoonlijk leerplan
Mijn leerdoelen en leervragen 1BaLo
Mijn sterktes en zwaktes
Zwaktes: Ik vind het moeilijk om meer in de handen van de leerlingen te geven tijdens de les. Ik ben soms wel eens een controlefreak, zeker op momenten dat ik bang heb dat er iets kan fout gaan. Wanneer er toch iets fout loopt kan ik de fout enkel bij mezelf leggen en niet bij de leerlingen.
De tijd inschatten is iets dat ook nog moeilijk vind. Naarmate ik meer voor de klas heb stond is dit wel beter geworden. In het begin was dit nog zeer moeilijk voor mij.
Ik vind het soms wel moeilijk om negatieve gebeurtenissen achter mij te laten. Ik heb snel de neiging om terug te grijpen naar een gebeurtenis van de dag ervoor. Dit moet ik proberen loslaten, een nieuwe dag brengt nieuwe kansen in het leven. Ook in de klas is dit zo, naarmate mijn stages vorderden ging dit steeds vlotter.
Sterktes: Aangezien ik zwemjuf ben in de zwemclubs Zios te Liedekerke en Zwem-schoot te Strijtem heb ik ervaring met organisatie. Het zwembad is een gevaarlijke plaats voor jonge kinderen die nog niet zichzelf kunnen redden in het water. Dit vraagt wederom ook voor een goede organisatie van de leerkrachten. Ik neem dit ook mee tijdens mijn lessen in de klas. Ik heb graag structuur en orde tijdens mijn les. Ik vind daarom dat er steeds afspraken moeten gemaakt worden samen met de leerlingen. Het is belangrijk dat zij hier ook inspraak in hebben.
Ik werk ook zeer graag met kinderen, het geeft me energie en voldoening. Tijdens het lesgeven leer je steeds iets nieuws en ga je uitdagingen aan. Die uitdagingen ga ik zeker niet uit de weg, ik vind het wel iets spannends hebben. Ik ben ook zeer flexibel, ik kan goed omgaan met onverwachtse gebeurtenissen en zal me ook steeds aanpassen waar het nodig en mogelijk is. De dagelijkse taken van het onderwijs neem ik ook zeer graag op mij, de klas gaan halen op de speelplaats of werkboeken verbeteren hoort ook bij deze job.
Mijn concrete doelen: Ik wil dit schooljaar meer inzicht krijgen in de tijdsduur van bepaalde onderdelen in mijn lessen en zo mijn lessen nog meer efficiënt en leerzaam maken.
Mijn persoonlijk leerplan 1BaLo
Tijdens de stages krijg ik heel wat oefenmomenten die ervoor zorgen dat ik veel persoonlijke doelen behaal. Ik som hieronder mijn doelen op dat ik opstelde doorheen het jaar. Vele doelen zijn al bereikt of zijn al deels bereikt doorheen het jaar door veel te oefenen en te experimenteren. Natuurlijk blijf je steeds leren en komen er nieuwe leerdoelen bij.
Na de oefenstage in De Groene School te Anderlecht:
Leerdoel 1: Stress onder controle krijgen tijdens het lesgeven.
- Mezelf blijven en me niet anders voordoen.
- Genieten van de momenten dat ik krijg en zal krijgen.
- Geen onrealistische lessen maken dat niet kunnen slagen. Ik maak beter een minder creatieve les, maar een goede les dan een creatieve les dat fout zal aflopen.
Leerdoel 2: Afspraken maken met de leerlingen.
- Vooraf afspraken maken samen met de leerlingen. De leerlingen moeten hier ook inspraak in hebben en inzien waarom bepaalde afspraken gemaakt worden.
- Afspraken maken voor de hele dag. Tijdens een specifieke les kan er iets aangepast worden indien nodig, maar de basis blijft steeds van kracht.
- Op voorhand nadenken wat er zeker moet afgesproken worden.
Na de eerste actieve stage in De Groene Poort te Zottegem:
Leerdoel 3: Zorgen voor differentiatie in mijn lessen.
- Op voorhand bedenken welke leerlingen sneller zullen klaar zijn en welke nood zijn gaan hebben.
- Extra uitdagingen maken voor snelle werkers, dit hoeft niet steeds een extra werkblaadje te zijn.
- Bevragen bij de mentor wat Hij/zij voorziet voor deze leerlingen.
Leerdoel 4: De tijd per lesonderdeel beter inschatten.
- Goede lessen reflecteren en bekijken wat mijn vooropgestelde tijdsindeling was. Ik kan hier zeker veel van leren.
- Minder goede lessen reflecteren en bekijken wat er net fout ging. Bekijken wat er meer tijd vroeg en waar er minder tijd voor moet gerekend worden. Verschuiven van groep tijdens groepswerk vraagt ook tijd, dit mag niet vergeten worden.
Leerdoel 5: Meer creativiteit gebruiken tijdens mijn lessen.
- Bij andere leerkrachten vragen/bekijken welke manieren zij hanteren.
- Bespreken wat er zeker haalbaar is, maar ook wat er zeker niet haalbaar is.
Na de tweede actieve stage in De Groene Poort te Zottegem:
Leerdoel 6: De leerlingen meer verantwoordelijkheid geven.
- Elke leerling een duidelijke taak geven tijdens bepaalde gebeurtenissen. Bv. het opruimen van de klas na een beeldles: Ik heb thuis steeds zelf moeten opruimen, mijn ouders vonden dit zeer belangrijk. Tijdens de lessen durf ik materiaal van de leerlingen op te ruimen, terwijl dit eigenlijk een taak is van de leerlingen zelf.
- Een duidelijk stappenplan maken waarmee de leerling aan de slag kunnen zonder onnodige vragen te stellen.
Leerdoel 7: Vooraf nadenken over eventuele situaties.
- Niet bij een situatie blijven hangen, meerdere scenario's nagaan.
- De beginsituatie verder uitdiepen en nagaan bij de stagementor.
Leerdoel 8: Verder uitdiepen van de beginsituatie in mijn lesvoorbereidingen.
- Meer vragen stellen aan de mentor, niet bang zijn om een last te zijn.
- Vragen aan mijn eigen leerkrachten wat er zeker moet aanwezig zijn in de beginsituatie bij het onderwerp.
- Vorige lessen van het onderwerp bekijken in de werkboeken van de leerlingen en hieruit bepalen wat de leerlingen al kennen en kunnen.
Mijn leerdoelen en leervragen 2BaLo
Mijn sterktes en zwaktes
Sterktes: Ik ben zeer flexibel. Ik kan goed om met veranderende omstandigheden en verschuivingen in lesroosters. Gedurende deze stage heb ik me zeer vaak in bochten moeten wringen door het aankomende schoolfeest. Lessen verder verplaatst, ingekort of zelfs niet gegeven.
Ik kan de leerlingen goed en duidelijk aangeven wat ik belangrijk vind. Ik kan mijn grenzen aangeven en consequent zijn. Ik heb dit geleerd gedurende deze stage, dankzij de hulp van Marlies kon ik deze klas de baas zijn. Haar onderwijsstijl is streng, maar rechtvaardig. Ik vind mezelf hier ook in terug. Het heeft natuurlijk ook zijn keerzijde: ik gaf de leerling ook beloningen zoals een babbelpauze, spelmomentje ...
Ik trek naar buiten met de leerlingen. Ik zie ook leerkansen liggen buiten de klas. Ik vind dit zelf ook zeer fijn om te doen, de leerlingen zelf ook! Buiten de klas zijn er ook heel wat leerkansen, het is belangrijk dat de leerlingen dit ook inzien en dat ze niet alleen in de klas kunnen leren.
Mijn thema was afgestemd op de leervragen van de leerlingen, dit was een werkpunt van de vorige stage die ik voldaan heb.
zwaktes: Mijn basis van mijn lessen zit goed, verdere diepgang in de leerinhouden wordt mijn volgende uitdaging. Het verder gaan dan de basis, daar kwam ik nog niet voldoende aan toe. Ik voelde tijdens mijn laatste stage aan dat ik hier ook naar hunker. Hiervoor ga ik ook in andere handleiding bekijken welke inhouden er aanbod komen en welke ik nog extra kan integreren.
Enthousiaster voor de klas staan: het meer durven open staan voor de klas is ook een van de werkpunten waaraan ik wil gaan werken.
De leerlingen losser laten werd me ook opgemerkt. Ik heb het al beter onder controle naar mijn gevoel. De waarschuwingen van Marlies schrikten me echter af om het toe te laten in deze klas. Tijdens het thema waren de leerlingen zelfstandig aan de slag en kozen ze zelf met welke materialen ze aan de slag gingen.
Het creatiever aanpakken is ook een uitdaging die ik zeker eens wil aangaan. Dit koppel ik ook aan het verder gaan in mijn diepgang.
Het nog meer loskomen van de handleidingslessen wil ik ook zeker aangaan! Ik heb dit echter uit tijdsnood gedaan. Ik zeg het vaker: als er wat meer tijd was geweest kon ik van deze les....
Marlies gaf me als laatste opmerking dat ik ook eens sneller mag blij zijn met wat ik realiseer. Ik moet ook pauze geven aan mezelf.
Mijn persoonlijk leerplan 2BaLo
Ook in het tweede jaar loop ik stages. Dit jaar zullen het nog meer oefenkansen en ervaringen zijn door de toenemende stagedagen. Ik neem het eerste jaar van mijn opleiding mee in mijn achterhoofd en hou rekening met de tips en tricks dat ik meekreeg.
Na de themastage in GBS De Kiem te Ternat:
leerdoel 1: Meer aanvoelen wat de leerlingen willen leren
- sterkere brainstorm uitlokken: andere brainstormmanieren uitproberen
- kleine individuele gesprekjes aangaan met de leerlingen.
leerdoel 2: afstappen van de klassieke voorbeeldlessen
- Tijdens observaties lesideeën durven meenemen en concreet noteren.
- Andere studenten aanspreken hoe zij bepaalde lessen aanpakken.
Na de methode stage in onafhankelijke Freinetschool De Klaproos:
leerdoel 3: Hoe kan ik media zoals computers zo nuttig mogelijk verwerken in mijn les?
- Projecten met leerlingen opstarten
leerdoel 4: Hoe kan ik communicatie tussen leerlingen versterken?
- kringgesprekken binnen de klas houden
Na de stage thema en zorg in VBS Welle:
leerdoel 5: Meer uit mijn schelp durven komen tijdens het lesgeven voor de hele klas.
- zelfzekerder zijn
leerdoel 6: meer pauze inlassen, durven loslaten
- tijd maken om te eten tijdens de middag
- Doorgaan tot het uiterste maar ook mijn grens bewaken.
leerdoel 7: meer vrijheid bieden aan de leerlingen
- durven de touwtjes uit handen geven.
- Concrete afspraken maken zodat de vrijheid goed verloopt.