Motivatie, inspiratie en bezieling

Waarom leerkracht?

De meest voorkomende vraag sinds mijn beslissing. Sinds het eerste leerjaar zat het al in mezelf. Ik wou en zou leerkracht worden. Het overbrengen van leerstof is interessant. Het overbrengen van waarden en normen is nog leuker! Het kunnen deel uitmaken van een kind zijn leven is speciaal. Deze ervaring wil ik zeker kunnen opdoen tijdens mijn komende carrière. Voldoening krijgen uit de kinderen hun guitige lachjes daar doe ik het voor. Kinderen zijn oprecht en eerlijk. De leerstof die kinderen dienen te leren interesseert me, het aanbrengen op een leuke en originele manier wordt mijn uitdaging.

Sinds wanneer ik zwemlessen geef is het gevoel voor leerkracht steeds sterker geworden. De voldoening dat ik uit de kinderen haal maakt me als juf steeds gelukkig. Ouders die me aangaven dat ik gemaakt was om als leerkracht door het leven te gaan hebben de doorslag gegeven. Gesprekken met mijn eigen leerkrachten van in de lagere school gaven mij de perfecte info om mijn inschrijving definitief te maken.




Mijn visie op onderwijs

Kinderen bevinden zich het grootste deel van de tijd op school. Achter de schoolbanken, tussen vrienden, bij een leerkracht die gedurende een volledig schooljaar het beste van zichzelf probeert te geven voor elke leerling.

De leerkracht van die klasgroep bepaalt een onderdeeltje van de leerlingen hun toekomst. Ik zie mezelf als iemand met een open blik naar de wereld toe. Net zoals UNIA streef ik er ook voor om inclusief onderwijs te promoten, zo ben ik ook (UNIA, 2018, p. 25-30). Met een open blik bedoel ik dat ik open sta voor vernieuwingen, uitdagingen en onverwachte omstandigheden. Ik wil elke leerling dezelfde kansen bieden, ongeacht de afkomst, achtergrond of het rugzakje dat ze met zich mee dragen. Ook leerlingen met een handicap zijn welkom in het onderwijs. Het rad van ongelijkheid mag je als leerkracht/begeleider van een groep helemaal niet uit het oog verliezen. De impact van discriminatie, racisme, stereotypen, vooroordelen, segregatie en verwachtingen is gigantisch. Het heeft zoveel invloed dat het zorgt voor ongelijke leerprestaties. (Agirdag, 2020)

Goed onderwijs is enerzijds een plaats waar elke leerling zich goed voelt en waar anderzijds een multiculturele groep als een meerwaarde wordt bekeken. De leerlingen moeten zich thuis kunnen voelen op school, elke leerling is gelijk ondanks de economische toestand, afkomst, ... De leerkracht zorgt er dan ook voor dat er niet alleen typisch Vlaamse onderwerpen aan bod komen. Ook andere culturen worden aangehaald, leerlingen hebben een eigen inspraak enz. De diversiteit integreren binnen gebruikte lesmaterialen is een mooi voorbeeld hiervan. De hoofdrollen in leesboekjes die in de klas gelezen worden, geven vaak leerlingen met diverse afkomsten weer. Het perfecte gezin kan ook vervangen worden door een kind met gescheiden ouders, eenoudergezinnen, ... Zo stimuleer je ook het zelfvertrouwen van jouw leerlingen in de klas. Ze kunnen zichzelf zijn en zijn ook trots op hun herkomst. 

De aanwezigheid van verschillende culturen verrijkt je eigen kennis die je bezit. (Kinderen van de migratie, 2021, aflevering 5) De leerlingen kunnen op school dus hun eigen thuistaal praten met klasgenootjes die deze taal ook begrijpen. Wanneer er een leerling bijkomt die de taal niet begrijpt wordt er overgeschakeld naar een taal die alle kinderen kunnen begrijpen. Opmerkelijk is het feit dat de kinderen die taalvaardig sterker zijn dan het gemiddelde in de klas, beter presteren op school. (Agirdag, 2020, P90 e.v.). Het lijkt me dan ook zeer interessant om in de tussendoortjeskast ook enkele taalspelletjes te leggen zoals het 'ABC-spel, waar leerlingen woorden uit een vreemde taal moeten vinden beginnend met een bepaalde letter', ...

Natuurlijk moet je als leerkracht er ook op toezien dat je geen stereotypen gaat hanteren en geen vooroordelen gaat vellen. Een Iraanse leerlinge mag niet veronderstelt worden dat zij weet wat er in het jaar 1974 is gebeurd. In de realiteit hebben sommige leerkrachten toch deze veronderstellingen, dit wil ik dan ook vermijden en zelfs andere collega-leerkrachten op wijzen. Het is interessant van leerlingen te betrekken in leerstof, maar hij/zij mag zich niet een vertegenwoordiger voelen van dat land (Het leven in kleur, 2021, aflevering 4).

Bovendien is onderwijs ook een middel om zelfstandigheid te creëren bij kinderen. Door middel van huishoudelijke taken in de klas: planten water geven, orde bewaken in de klas, kan er aan hun zelfstandigheid gewerkt worden. Hier moeten ze ook bij samenwerken om, zonder hulp iets te bereiken.

Het onderwijs is afgestemd op de behoeften en voorkeuren van de leerlingen. Het is een echte uitdaging om voor een heterogene klas te staan gedurende een volledig schooljaar. Een sociale mix als klasgroep (UNIA, 2018, p. 25-30) zal ervoor zorgen dat de prestaties van leerlingen stijgen. Als leerkracht hoge verwachtingen stellen binnen de klasgroep zal er dus voor zorgen dat de leerprestaties stijgen. Ik vind dan ook dat je als leerkracht het maximale uit elke leerling moet kunnen halen en verwachten. (UNIA, 2018, P70-80).

Opmerkelijk was het feit dat de leerkracht van mijn begeleidingskindjes tijdens mijn maatschappelijke stage, een heel negatieve kijk had op hen. Dit vond ik bijzonder jammer. Hij verwachtte niet veel van hen en dus gingen zij ook geen uitzonderlijke inspanningen gaan verrichten. Gelukkig gingen de kinderen nog steeds graag naar school, maar in de klas, daar waren ze niet super graag. Als leerkracht moet je oog hebben voor elke leerling en ervoor zorgen dat je voldoende differentieert zodat elke leerling op zijn/haar niveau kan werken. De warme relatie tussen leerling en leerkracht mag hier ook zeker niet in verloren gaan.

Het flexibel opstellen zodat elke leerling zich thuis voelt in de klas, waardoor zo hun prestaties verbeteren en er een immense groei te zien is bij alle leerlingen, daar kijk ik ontzettend hard naar uit.


Mijn visie vs. mijn levensbeschouwing

Mijn visie op het onderwijs hangt heel nauw samen met mijn levensbeschouwing, de manier hoe ik het leven voor me zie. 

Ik geef naast les in de klas, ook les in het zwembad. Ik ben te vinden bij de watergewenning (3-5 jaar), zwemschool (5-7 jaar) en de roze badmutsen (7-10 jaar). Dit wilt zeggen dat ik een zeer ruim publiek van kinderen voor me heb. Ik ervaarde al zeer snel de verschillen tussen deze leeftijden, elke groep heeft zijn voordelen en nadelen. Wat me vooral opviel is dat je uit elke leerling ongeacht de leeftijd, afkomst, geschiedenis, ... het maximale kan halen en dat allemaal met een lach op het gezicht. Elk kind verdient dezelfde kansen zonder het vellen van vooroordelen (UNIA, 2018, p. 25-30). 

Onderwijs is heel dynamisch, er is geen enkele dag hetzelfde. Wat je vooral niet mag doen, is opgeven op een moeilijkere dag. De dag nadien vertrekken met een lach op het gezicht, klaar om er terug een fantastische dag van te maken, is de beste manier volgens mij. Het leven positief omarmen, heeft zoveel invloed op het klasgebeuren. Positiviteit verspreiden doorheen de klas met posters, leuke kaartjes aan de spiegel etc. zijn kleine toevoegingen die hier zeker een boost aan kunnen geven.

Ikzelf ben zeer zelfstandig opgevoed en pluk daar zeker de vruchten van. Je kan de leerlingen zeker vanaf een jonge leeftijd leren zelfstandige opdrachten uit te voeren. In de klas huishoudelijke opdrachten laten uitvoeren bv. postbode, ophalers, broodbakkenverantwoordelijke, ... zullen dit alleen maar versterken. Het geeft hen een positief en realistisch zelfbeeld, ook het beeld dat ze krijgen van de wereld wordt steeds realistischer. 

Ik vind het zeer belangrijk dat de leerstof, aangeleerd binnen de klas, ook gekoppeld wordt aan het leven buiten de klas. Het buiten leren en exploreren verwerk ik dan ook regelmatig in mijn lessen. Elke leerling moet zich kunnen vinden in mijn lessen en gebruikte materialen. Veel leerlingen hebben ook de nood om eens de benen te strekken tijdens de les en frisse lucht in te ademen. Loopspelletjes met nieuwe leerstof tijdens de lessen spelling en Frans zijn hier leuke voorbeelden van. Tijdens mijn stage liet ik de leerlingen zo een spellingrun uitvoeren. Ook in mijn gebruikte materialen zoals teksten, prenten, ... probeer ik ervoor te zorgen dat deze steeds meervoudige identiteiten (Studio Globo, 2022) bevatten: verschillende gezinssituaties: gescheiden ouders, eenoudergezinnen, ... Verschillende huidskleuren, nationaliteiten van de personages zijn hier enkele voorbeelden van.

Ieder kind mag zijn wie hij/zij is. Het oog hebben voor iedereen en een warme omgeving creëren is voor mij een van de belangrijkste kenmerken van goed onderwijs, goed leven. Ook buiten school vind ik warme relaties een must. 

Mijn visie vs. mijn stageschool

Afgelopen semester liep ik stage in VBS Welle, te Welle. Deze school gelegen in mijn gemeente, was een school waar ik me helemaal in kon vinden. Het lerarenteam, het zorgteam, de directie. Éèn voor één stonden ze met man en macht klaar om het beste te kunnen geven aan de leerlingen. Één voor één hadden ze het gepaste hart voor elke leerling

De school heeft een duidelijke en concrete visie. De school zet zeer hard in op het verwezenlijken van positieve relaties zowel binnen als buiten de school, dit vind ik zeer knap en kan ik mezelf zeer hard in vinden. Het stimuleren van warme relaties tussen leerkracht en leerling en tussen de leerlingen onderling is een zeer belangrijk gegeven om tot leren te kunnen komen. 

Het kind staat centraal met de eigen unieke vaardigheden, interesses, ... De school zal hierop inspelen om het maximale uit elke leerling te kunnen halen. Ze staan voor gepaste en correcte differentiatie zowel in niveaugroepen als binnenklasdifferentiatie. Twee dagen per week wordt de klas gesplitst in twee groepen om zo meer individuele zorg te kunnen bieden aan elke leerling, hiervoor wordt er samengewerkt met het zorgteam van de school. Er wordt ook gebruik gemaakt van toepasselijke materialen, de leerlingen moeten er zichzelf in kunnen herkennen. De materialen worden gemaakt met het oog voor diversiteit binnen de klas. 

Er wordt ook voldoende gedacht aan de evolutie van het onderwijs. Onderwijs is dynamisch, hier kan je steeds blijven over bijleren. Ook VBS Welle is hier zeker van. Ze zijn dan ook vastberaden om elke bijscholing die mogelijk is, te volgen ten goede van de leerlingen. 

De school heeft een project opgestart ISA. Dit project is er om de relaties tussen de leerlingen te verbeteren. Ze willen sterk inzetten op de sociale vaardigheden. Ze willen de leerlingen een beter zelfbeeld laten ervaren en ook de omgang met elkaar verbeteren, dit aan de hand van de vermelde handleiding ISA (VBS Welle, 2022, ISA). ISA bevat een anti-pestproject, leerlingbemiddeling,... De leerlingen van het zesde leerjaar worden tijdens de speeltijden ingezet als bemiddelaars om ruzies tussen kinderen op te lossen zonder de tussenkomst van een leerkracht. Hiervoor volgden zij ook een opleiding. Ikzelf vond de relaties tussen leerling en leerkracht en tussen de leerlingen onderling ook zeer belangrijk. Dit project sprak me dus zeer snel aan, ik kon me er helemaal in vinden. 

Dat deze school haar leerlingen zeer goed kent, was me zeer snel duidelijk. De warme relaties tussen de leerlingen en leerkrachten zorgen er ook voor dat het zorgteam en lerarenteam een goed zicht krijgen op de beginsituatie van de leerlingen. Het rugzakje dat ze meedragen, is zeer goed gekend en een prioriteit. Ook de economische kenmerken van de leerlingen zijn niet in het ongewissen gelaten. Wanneer de leerlingen een schooluitstap maken, zorgt de directie ervoor dat elke leerling evenveel kansen heeft om deel te nemen, ongeacht de (economische) achtergrond van de leerling (UNIA, 2018, P70-80).  Er is een gelijkeonderwijskansenbeleid dat ervoor zorgt dat elke leerling dezelfde kansen krijgt. Alle leerlingen zijn gelijk en verdienen dezelfde kansen en hebben allemaal recht op mooie herinneringen aan hun schooltijd. 

Met dank aan:

Kinderen van de migratie - Aflevering 5 (Seizoen 1) | VRT NU. (2021). VRT. Geraadpleegd op 25 juli 2022, van https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/kinderen-van-de-migratie/1/kinderen-van-de-migratie-s1a5/

Waegeman, K. (z.d.). Papegaai Isa - Handleiding Sociale Vaardigheden | Het land van Isa. ISA. Geraadpleegd op 18 augustus 2022, van https://isa.welle.be/isa.html

Diversiteitsbarometer UNIA. (2018). https://www.unia.be/files/Documenten/Publicaties_docs/1210_UNIA_Barometer_2017_-_NL_AS.pdf. Geraadpleegd op 25 juli 2022, van https://www.unia.be/files/Documenten/Publicaties_docs/1210_UNIA_Barometer_2017_-_NL_AS.pdf

Grote lijnen van het M-decreet. (z.d.). Voor onderwijspersoneel. Geraadpleegd op 24 juli 2022, van https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/onderwijspersoneel/van-basis-tot-volwassenenonderwijs/lespraktijk/je-leerlingen-helpen-en-begeleiden/specifieke-onderwijsbehoeften/grote-lijnen-van-het-m-decreet#:%7E:text=Het%20M%2Ddecreet%20(decreet%20van,is%20nu%20de%20eerste%20optie

Het leven in kleur - Aflevering 4 (Seizoen 1) | VRT NU. (z.d.). Vrt.be. Geraadpleegd op 18 augustus 2022, van https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/het-leven-in-kleur/1/het-leven-in-kleur-s1a4/

Agirdag, O. (2020). Onderwijs in een gekleurde samenleving (1ste editie). Epo, Uitgeverij.

Geysels, J., & Vlaminck, E. (2019). Uit woede en onbegrip. Uitgeverij Vrijdag.






© 2020 Portfolio Emilie Janssoone. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin